Voor plaatsing op onze school of een andere school voor (voortgezet) speciaal onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring vereist. Het samenwerkingsverband bepaalt of de leerling in aanmerking komt voor plaatsing binnen een speciale onderwijsvoorziening.
Mocht de leerling in aanmerking komen dan geeft het samenwerkingsverband de toelaatbaarheidsverklaring (TLV) af. Het samenwerkingsverband moet ook een TLV afgeven bij de overgang naar een andere school voor speciaal basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs. Ook moet er een nieuwe TLV worden aangevraagd bij overgang binnen de Prins Johan Frisoschool van het SO (speciaal onderwijs) naar het VSO (voortgezet speciaal onderwijs).
Ook als uw kind (nog) niet naar school gaat, is een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband vereist. Dit gaat via de (huidige) school van de leerling of – bij leerlingen die niet naar school gaan – via de (revalidatie)arts.
Op basis van de aangeleverde stukken (bijvoorbeeld medische informatie en informatie van de huidige school) en een inventarisatie van de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling geeft een speciale commissie van het samenwerkingsverband een verklaring af voor een school voor speciaal onderwijs. Dit gebeurt doorgaans binnen tien weken.
In de toelaatbaarheidsverklaring staat welke bekostigingscategorie (laag, midden of hoog) voor uw kind geldt en hoe lang deze geldig is. Dit hangt af van de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van uw kind. Naast de basisbekostiging van het Ministerie krijgt de school extra geld van het samenwerkingsverband, dat verschilt per regio en type onderwijs (SO of VSO). De leden van de CvB (Commissie van Begeleiding); adjunct-directeur, interne begeleider of orthopedagoog kunnen u hier meer over vertellen.